29 січня - День пам’яті героїв Крут.

Дата публікації допису: 1 лют. 2018 7:55:00

Крути – наша гордість і слава,

Там соколи юні у вічність пішли.

На клич молодої держави,

Піднялися вірні сини.

Грудьми у нерівному бою,

Спинили червону орду,

З честю впали герої,

За Україну свою

29 січня - День пам’яті героїв Крут. 100 років тому молоді захисники Української Народної Республіки власною кров’ю вписали нову героїчну сторінку в історію українського визвольного руху. Їх було триста – студенти та гімназисти. Проти них були тисячі – солдати, фронтивики та матроси більшовицької армії. Нерівний бій. Бій під Крутами, який на декілька днів віддалив захоплення Києва. Втрати сягали: до 250 юнаків, одна рота (до 30 людей) студентів і 10 старшин. Бойовий наказ наша молодь виконала.

В рамках вшанування пам`яті героїв Крут у Рогачинському НВК відбувся виховний захід на тему: «Крути: подвиг і трагедія». Мета заходу розширити знання учнів про трагічні події січня 1918 року під Крутами; на прикладі подвигу однолітків формувати й розвивати мотивацію, спрямовану на підготовку до захисту Вітчизни; виховувати почуття патріотизму, поваги до історичного минулого українського народу, борців за незалежність України.

До заходу були залучені учні з різних класів, вчителі.

У виконанні Кави Олени, учениці 8 класу, звучали пісні «Над землею тумани», «Білі лебеді». Учні читали вірші присвячені героям Крут. Героїв вшанували хвилиною мовчання під мерехтіння свічок.

В кінці заходу ведучі наголосили , що ця героїчна й водночас трагічна подія знаменувала початок нової епохи національного пробудження українців, усвідомлення нашого права жити на власній землі та святого обов’язку — боронити її. Україна пишається молодими Героями. Пам’ять про них, як і та велична слава, за яку вони боролися – невмируща.